pi sayısı...

kardeşimin matematik dersi için yaptığım proje çalışması..tişört tanıtım için giyilecekmiş.düşündük taşındık pi sayısını anlatan bişeyler olacakmış dediler..bende oltayı salladım hangi rakamlar gelecek bakalım , birde soru ekledik pi sayısı kaçtı acaba diye(foto net olmadığı için)he bu arada bu yazıyı ve çizimide asetat kalemiyle yazdım.
 
 




buda adamımız pi..:)





keçeden yapılma iyi bir çalışma oldu..sevgilerle...

ANNE&BEBEK


SAĞLIKLI ÇOCUK YETİŞTİRMENİN 10 YOLU:


Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan, çocuk sağlığında önemli 10 altın kuralı anlattı:

5 AYLIKKEN DOĞUM AĞIRLIĞININ EN AZ 2 KATINA ULAŞMALI


Bebeğinizin ilk altı ay için ayda 600-800 gram alması yeterlidir. İkinci altı ay için de ayda 400- 600 gram kilo artışı normaldir. Bebeğin, beş aylıkken doğum ağırlığının en az iki katına, bir yaşındayken de üç katına ulaşması gerekir. Eğer ilk hafta içinde doğum ağırlığının yüzde 10'undan fazla kilo kaybı olmuşsa; bu yeterli beslenemediği anlamına gelir. Bu yüzden bebeğinizi ilk bir senede, herhangi bir sorunu olmasa bile her ay doktor kontrolüne götürmeniz çok önemlidir.

 

İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ İLE BESLEYİN

Üst solunum yolu enfeksiyonu, bebekler için kabusa dönüşebilir. Bu yüzden, koruyucu özelliklerinden dolayı ilk altı ay sadece anne sütü vermeye, özen gösterin. Altı aydan sonra da ek besinlerle beraber anne sütüne devam edin. Enfeksiyonlardan korumak için bebeğinizi herkese öptürmemeye çalışın. Hastalandığınızda çift maske takmaya, evinizde bir soğuk buhar cihazı bulundurmaya (hava yollarını nemlendirerek mikropların yerleşmesini engeller) dikkat edin.

OKUL ÇAĞINDA HER GÜN 60 DAKİKA EGZERSİZ YAPSIN

Çocuğunuzun hayata obez olarak devam etmemesi için alacağınız önlemler bebeklikte başlamalıdır. İlk altı ay sadece anne sütü vermenin ve beslenme kurallarına dikkat etmenin yanı sıra; okul ya da ergenlikteki çocuklarınızı her gün minimum 60 dakika orta derecede egzersiz yapmaya teşvik edin. Basketbol, voleybol oynamasını sağlayın.

ATEŞİ 39'UN ALTINA DÜŞMÜYORSA MUTLAKA DOKTORA BAŞVURUN

Çocuğunuzun ateşini soğuk uygulama ve evinizde bulunan ateş düşürücülerle 39 derecenin altına düşüremiyorsanız ve bu şikayete; şiddetli kusma, aşırı öksürük, şiddetli karın ağrısı, boğaz ve kulak ağrısı, boyun ağrısı ve iyi beslenmeme gibi sorunlar da eşlik ediyorsa, mutlaka doktorunuza başvurun. Saydığımız ek belirtiler olmamasına rağmen çocuğunuzun ateşi iki günden fazla devam ederse de doktora götürmeniz gerekir.

GÜNDE 3-5 KEREDEN FAZLA KUSUYORSA DİKKATLİ OLUN

Bebeklerin gün içinde üç-beş kereden sık tekrarlayan yoğun kusmaları varsa, doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Halk arasında 'mide üşütmesi' denilen şey aslında mide ve bağırsakların enfeksiyona maruz kalmasıdır. Bu durum geçene dek kusmalar devam edebilir. Önemli olan, çocuğun yeteri kadar sıvı almasıdır. Günde bir-iki kez kusan çocuğa bir şeyler içirebiliyorsanız sıvı eksikliği oluşmaz. Eğer art arda üç-beş kez kusup sıvı içemiyorsa doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

3 YAŞINDAN SONRA TANSİYON VE KAN YAĞLARINA BAKTIRIN

Çocuklukta yapılan testler, yaşamsal önem taşır. Örneğin, doğum sonrası yapılan işitme testi, doğuştan işitme kusurlarının erken tanısı için çok önemlidir. Bir yaşına kadar bir kez tam kan sayımı ve idrar analizlerinin yapılması, anemi ve idrar yolu enfeksiyonlarını taramak açısından önem taşır. İlk bir yaşta yapılan göz kayması-göz tembelliği muayenesi, görme kusurlarını önler. İlk beş yaşta gelişim testi yaptırmanız, çocuğun fark etmediğiniz ufak gelişim kusurlarının tanınmasını sağlar. Üç yaşından sonra tansiyon ve kan yağlarına baktırmanız da onu kalp ve damar hastalıklarından korunması için ilk basamağı oluşturur.

OKUL ÖNCESİ ÇAĞA KADAR GÜNDE 2 KEZ UYUMALI

Yenidoğan bebekler günde 18 saat uykuya ihtiyaç duyarken, yaş ilerledikçe ihtiyaç duyulan uyku süresi azalır. Bebek, altı aydan sonra gece uyumalarına yoğunlaşır ve uyku sıklığı gün içinde ikiye kadar düşer. Okul öncesi dönemde, öğleden sonra kısa süreli ve gece uykusundan oluşan iki dönemli uyku söz konusu olmalıdır. Bebeğinizde uyku sorunu varsa, geceleri ağlayarak uykusundan kalkıyorsa, bu durum enfeksiyondan psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok sorundan kaynaklanabileceği için doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

GÜNDE 2 SAATTEN FAZLA TELEVİZYON İZLETMEYİN

Özellikle üç-altı yaş arasındaki çocukların günde iki saatten daha fazla televizyon karşısında zaman geçirmesinin sakıncalı! Çünkü çocuk, televizyon seyrederken hem hareket etmiyor, hem de besin değeri düşük gıdaların reklamlarını görüp bunları yemek istiyor. Sonuçta da obezite riski artıyor. Çocuğunuza örnek olmak için kendi televizyon alışkanlıklarınızı kısıtlayın, istediği programı planlı olarak izlenmesine olanak sağlayın, haftada en az bir kez televizyon izlememe günü oluşturun. Onu değişik oyun aktivitelerine kanalize edin ve yemek yerken televizyon seyretmesini engelleyin.

2 YAŞ ÜSTÜNDEKİ ÇOCUĞA DİŞ FIRÇALAMAYI ÖĞRETİN

Çocukların sağlıklı mide bağırsak sistemlerinin olması, büyük oranda sağlıklı dişlerinin olmasına bağlıdır. Bu nedenle 2 yaş üstü çocuğunuzu, diş fırçası ve mercimek büyüklüğündeki çocuk diş macunlarıyla dişlerini fırçalamaya teşvik edin. Ayrıca 5 yaşına kadar dişlerini fırçalamada onlara eşlik etmek son derece önemlidir. Çocuğunuzun dişlerini düzenli aralıklarla, en az yılda bir kez diş hekimine kontrol ettirmeyi de unutmayın

ayakkabı derken insan şaşıyor yani..




ne kadar farklı tasarımlar

















 


sizce hangisi en ilginç?

(taşlı ve incili olanıda göz zevkim yerine gelsin diye koydum:)

gezilerden bir parça:hollanda/amsterdam

aslında burada daha çok gördüğüm yerlerden çok gezdiğim hayran kaldığım müzeyi göstereceğim.

BALMUMU müzesi.tek kelimeyle süperdi..buyrun seyre..


 
gerçeklerinden bir farkı hareketsiz olmaları:)
 


 
 
bu kadar star bir arada:)
 

 



ah monalisa....
 

 
 

 
 
 

 
hepside gerçek gibiydi resmen.çok mükemmel yapıtlar.yapım aşamaları hem çok uzun hemde çok maliyetli oluyormuş.ama ömür boyu kalıcı eser yani...
sevgilerle.....

kızım için:Varan 3

bu seferde kirli veya bez torbası olarak yaptığım odanın bir parçası...


malum renklerimize uygun göremeyince almaktan vazgeçip bende yaparım dediğim düşünüp taşınıp çizip ve sonunda ortaya çıkardığım bez torbası...

 
 
yapmak isteyenlere fikir olsun..iyi günler..

anneler günü hediyem..

bu paylaşımlarımı tabi blog yeni olduğu için anca koyabiliyorum.herzaman el emeğinin  yeri farklıdır.bende bunu düşünürek anneler günü içinde ne yapsam diye düşünürken malum annelerin en çok vakit geçirdiği yer olan mutfakta kullanacağı bişey olsun dedim ve aklıma önlük yapmak geldi.sonra tüm aileyide içine alsın ve herzaman hatırlasın istedim.sonuçta böyle bir düşünce ve tasarım ortaya çıktı.tabikide yazılar yine keçeden..




ailem biraz kalabalık olduğu için anca sığdırdım:)bakın bakalım kaç kardeşiz:)he bu arada aynı dizayndan kayınvalidemede yapmıştım.

(fotolar biraz önceden olduğu için çekildiği yeri pek önemsememiştim ama artık daha güzel ve özenli çekeceğim inşallah)

kızım için:varan 2

bu seferde odasına yapmış olduğum avize ve paspaslardan bahsedeyim.avize ıkeadan aldığım düz sade sırf odada öle dursun diye aldığım ama sonra kızım oluncada atmaya kıyamayıp süslemeye karar verdiğim bir avize oldu.onu mu yapsam bunu derken keçelerden kelebek kanatlarını çizip  kestim ve sonra yapıştırdım,fırfırlarla süsledim.odasıda pembe ve yeşil tonlarında olduğu için ona uygun keçelerle yaptım.
paspaslarda bir anda çıktı ortaya.uygun ve güzel bir halı bulamayınca ölede denk geldiki normal hobi olarak kullanılan keçelerden daha kalın renkleride uygun bulunca kocaman bir kalıp kelebek yapıp keçeleri kestim üzerinede kanatların detaylarını işledimki baya uzun sürdü.tabi zevkle nasıl bittiği bile anlamadım.önce pembe olanı yaptım(arada kardeşlerimde yardım etti öylelikle) anca yetişti doğum du derken yeşil kaldı inşallah bir ara onada el atacağım.


 pembe üzerinde yeşil iple işledim..


 
dolaplardan çok boşluk kalmadığı için ortada ikisi iyi dekor oluşturdu..
sağlıcakla kalın..:)

kızım için..VARAN 1

10 marifet takipçileri hatırlar belki oradada yayınlamıştım.artık bir paylaşım yerim var ve bundan sonra herşeyi daha fazlasıyla göreceksiniz.kızımın odasına yaptığım emekleri tek tek paylaşacağım.herbirini bir özenle yaptım onu beklerken.şuan ise 6 aylık oldu zaman ne çabuk geçmiş Allahım.evet varan 1 dedik ve ilk kızımın adıyla başlayayım.



evet azra'm benim..bu kapı süsünü hep bir an önce yapayım istedim ama malum isim hemen netleşivermiyor.hamileliğim 7. ayı falandı sanırım.belli olur olmaz hemen işe koyuldum.odasını kelebek konsepti üzerine süsledim.keçeye el atınca gayet güzel şeyler çıkarır oldum.kapı süsü olarak böyle bir kuşlu, kelebekli şirin bişey yapmaya karar verdim.ve sonuç...bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere allaha emanet olun..

ben geldim..

uzun takipler sonucunda sessizce blog alemine bende giriş yaptım..güzel görünen herşeyle ve düşünceyle burdayım..inşallah tadında güzel paylaşımlarımla kızımla birlikte aranızda bulunacağım.sağlıcakla kalın.